YANTRAMATTAN – ”mota-Olle-i-grind”

Spikmattans effekt på kroppen liknar närmast akupressur och akupunktur, vilket var syftet när den togs fram i Indien.

Vad händer i kroppen?

De flesta upplever avslappning och ökat välbefinnande och vid värk upplevs smärtlindring. Detta kan i sin tur bero på att ”spikarnas” tryck på vissa punkter frigör kroppens egna ”må-bra-ämnen”, dvs. smärtstillande (endorfiner) och avslappnande ämnen (oxytociner).                               En annan förklaring på smärtlindring, som diskuteras idag (år 2015), är ”Grind-teorin, som bygger på antagandet att kroppen kan hantera en begränsat antal känsel/smärtimpulser. Tryckimpulserna från mattan kan då lindra värken genom att ”mota” bort, neutralisera, smärtimpulserna.   Avslappning och smärtlindring kan förklara varför en del personer med lindriga sömnproblem får lätt att somna efter ”besöket” på mattan eller redan på mattan. Det finns även rapporterat att en kombination av akupressur och läkemedel ger bättre effekt än endast läkemedel (http://hdl.handle.net/2043/1827)

 För vem är mattan bra?

Yantramattan är värd att prova vid spänningar och värk i t ex rygg, nacke och höfter, tillfälliga sömnproblem och vid stresskänsla för att ”varva ner”. Du kan använda mattan ryggliggande med eller utan kläder eller underlag mellan kropp och matta, beroende på vilket tryck du vill känna från ”spikarna”. Det finns ingen gräns för hur länge man skall eller bör ligga på mattan. Det blir ett personligt avgörande, beroende på hur kroppen reagerar på mattans effekt. Det bör kännas behagligt/rogivande redan efter några få minuter.

För meditation!

Studier har visat att även meditation, ”mindfullness”, kan minska känslor av obehag och ge smärtlindring.

Mattan är utrustad med ett par öglor för att kunna hängas på väggen för meditation. På mattans baksida finns den vackra symbolen Yantra, som använts länge i bl. a Indien för att fästa sina sinnen på under meditation. Yantra är en geometrisk symbol, som ger befriande ”mindfullness” under meditationen.

Kalibrerad

Yantramattan står för god kvalité och är tillverkad under Rotts-standard, dvs. plastblommorna med "spikar" är tillverkade av giftfri ABS-plast (samma som LEGO-klossar). Tillverkningsprocessen garanterar att alla "spikar" på Yantramattans spikblommor är kalibrerade, det vill säga att alla "spikar" är lika verksamma/vassa. ”Spik”blommorna sitter på ett fodral av bomull och inuti finns en skumgummiplatta.

Två storlekar

Medium: Yttermått 75 x 44 cm, varav ”spik”ytan 63 x 39 cm har 8 820 st. verksamma ”spikar” arrangerade i 210 ”blommor”.  

Large: Yttermått 80 x 51 cm, varav ”spik”ytan 70 x 46 cm har 11 550 verksamma ”spikar” arrangerade i 275 ”blommor”.